U 'PROSTORIJI' NAS OČEKUJU DEBATE, ISTRAŽIVANJA I 'OAZA' ZA DIGITALNE NOMADE

  U vrijeme pandemije, kada se čini da je cijeli život 'online', ili 'preko Zooma', je poseban izazov organizirati aktivnosti u društvenom centru.  

Teško je, ali ne i nemoguće. – odgovara ispred Udruge Carpe Diem voditelj projekta Marko Petančić, i nastavlja:  - većina ljudi ionako radi 'od doma', pa smo neke aktivnosti Društvenog centra preselili na društvene mreže.

Naprimjer, 'brainstorming' i odluku oko izbora imena novog prostora, proces koji bismo inače izveli kroz raspravu i glasanje uživo, smo podijelili u tri kruga, od kojih su prva dva održana putem naše FB stranice.

Budući korisnici, građanstvo, su tako sami ponudili prijedloge i glasali za njih. Upravno vijeće projekta se složilo sa glasom javnosti, pa ćemo u Ulici Mije Krešića 4 imati – Prostoriju!  

Usporedno sa aktivnostima u novom društvenom centru u tijeku je i drugi bitan segment projekta, formiranje Online registra udruga u gradu Karlovcu, čime će grad po prvi puta dobiti objedinjenu javnu bazu podataka o organizacijama civilnog društva koje djeluju na njegovom području. Između ostaloga, svrha takvog registra je poboljšanje suradnje i veća mogućnost umrežavanja OCD-a. Baza je već uveliko u izradi i u njoj se nalazi preko 300 karlovačkih udruga, pa ovim putem koristim priliku da pozovemo sve udruge koje djeluju na području grada Karlovca da svoj interes za suradnju iskažu putem mail adrese registar.udruga@carpediem.hr , a svakako ćemo pokušati i sami uskoro stupiti u kontakt sa njima – izjavila je Nataša Salapura Pavlačić, istraživačica u projektu.

Koordinator u projektu Milan Prša je najavio i nove aktivnosti: Čim nam to epidemiološke mjere dopuste, u Prostoriji otvaramo tzv. 'Oazu' za digitalne nomade, prostor za freelancere i co-working. Osim toga, u pregovorima smo sa Hrvatskim debatnim društvom što znači da će na svoje doći svi oni koji još uvijek cijene i vole argumentiranu raspravu. Ako uspijemo sklopiti planirani okvir radionica i debata, već ove godine bismo, koliko mi je poznato, mogli formirati prvi Debatni klub van školskog sustava u RH, pa i šire, i podići razinu javnog dijaloga.